Antibiyotiklerin gereğinden kısa ya da uzun kullanılması sıkça yapılan bir hata

Antibiyotik Direnci ve Akılcı Kullanım Üzerine Uyarılar

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Elif Doyuk Kartal, gereksiz ve hatalı antibiyotik kullanımının, antimikrobiyal direncin en büyük tetikleyicisi olduğunu önemle vurguladı.

Antibiyotik Direnci Küresel Bir Tehdit

Antimikrobiyal ilaçların çeşitli mikroorganizmalar için tedavi amaçlı kullanıldığını belirten Prof. Dr. Kartal, antibiyotik direncinin insan sağlığının yanı sıra hayvan sağlığını, gıda üretimini ve çevreyi de etkilediğini belirtti. Direnç genlerinin bakteriler arasında aktarıldığını ve enfeksiyon tedavilerini zorlaştırdığını ifade etti.

Yeni antibiyotiklerin geliştirilmesi zorluğuna dikkat çeken Kartal, mevcut antibiyotiklerin doğru kullanımının önemine vurgu yaptı. “Elimizdeki antibiyotikleri doğru kullanmazsak, yeni ilaçların geliştirilmesi bile sorunu çözmeye yetmeyecek” dedi.

Hatalı Kullanım En Büyük Sorun

Antibiyotiklerin sadece bakteriyel enfeksiyonlara karşı etkili olduğunu hatırlatan Kartal, viral enfeksiyonlarda antibiyotik kullanımının yaygın bir hatа olduğunu belirtti. Ayrıca, uygunsuz antibiyotik kullanımının bağırsak florasında yararlı bakterilerin zarar görmesine ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olabileceğini dile getirdi.

Akılcı Kullanım ve Enfeksiyon Kontrolü

Prof. Dr. Kartal, antimikrobiyal dirençle başa çıkmanın yolunu şu şekilde sıraladı:

  • Antibiyotiklerin uygun endikasyonlarda ve sürelerde kullanılması,
  • Hastanelerde enfeksiyon kontrolünün ön planda olması,
  • El hijyenine dikkat edilmesi,
  • Aşılamanın enfeksiyon etkenlerinin yayılmasını önlemesi.

Sonuç olarak, antibiyotiklerin gereksiz kullanımından kaçınmanın hem bireysel hem de toplumsal sağlık için hayati önem taşıdığını belirtti.

Related Posts

Araştırmaya göre ABD’de 50 yaş altı kişilerde görülen kanser vakaları arttı

Araştırmaya göre ABD’de 50 yaş altı kişilerde görülen kanser vakaları arttı

Ebeveynler dikkat; “Sınavlar öncesinde evlerde sınavı konuşmayın!”

Ebeveynler dikkat; “Sınavlar öncesinde evlerde sınavı konuşmayın!”

Uzmanı uyardı: Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir

Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Akranlarınıza göre daha çabuk yoruluyorsanız, efor sırasında nefes darlığı hissediyorsanız, tek yastıkla yatmakta zorlanıyorsanız bunun sebebini mutlaka araştırın. Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir. Bazen, bu tanının gecikmesi tedavi fırsatının büyük ölçüde kaçmasıyla da sonuçlanabilir” dedi.

Uzmanı uyardı: 50 yaş sonrasında görme kaybına neden olabilir!

Sarı nokta hastalığı, 50 yaş ve üzerindeki bireylerde sıkça görülen ve görme kaybına yol açabilen ciddi bir göz rahatsızlığıdır. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, erken teşhisle bu kaybın önüne geçilebileceğini belirtti.

Aile hekimliğinde yeni dönem: İkamete dayalı uygulama başlıyor

Aile hekimliğinde yeni dönem: İkamete dayalı uygulama başlıyor

Takma kirpik kullanımında göz sağlığına dikkat! Yapıştırıcıları alerjiye yol açabiliyor

Takma kirpik yapıştırıcıları ve kirpik kıvırma aletlerinin mikropların çoğalmasına neden olabileceğini de dile getiren Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Programı Başkanı Öğr. Gör. Birgül Erbaş, takma kirpik ve kirpik kıvırıcı kullanımı konusunda önemli uyarılarda bulundu.