Aziz Nikolaos kimdir, nerede yaşamıştır? Noel Baba (Santa Claus) olarak da atfedilen Aziz Nikolaos’un kilisesi nerede?

“`html

Tüm dünyada ‘Noel Baba’ olarak anılan Aziz Nikolaos’un doğum yeri olan Antalya’nın Patara bölgesinde, günümüzde Demre olarak bilinen Myra’da yer alan kilise alanında gerçekleştirilen kazılarda, içerisinde lahit bulunan iki katlı bir yapıya ulaşıldı. Henüz kapağı açılan lahit, Aziz Nikolaos’a ait olabileceği düşünülen bir yapı olarak bilim insanlarında heyecan yarattı. Kazı Başkanı Doç. Dr. Ebru Fatma Fındık, “Aziz Nikolaos’un mezar yeri konusunda tartışmalar devam ederken bu lahit, Aziz’in aslında Myra Kenti’nin kutsal alanına, nekropol bölgesinin yakınlarına gömüldüğünü kanıtlayabilecek bir bulgu” şeklinde yorumda bulundu.

Antalya’nın Demre ilçesinde gerçekleştirilen kazı çalışmaları, ‘Noel Baba’ Aziz Nikolaos’un adını taşıyan kilisedeki tarihi keşiflerle devam ediyor. Kilisenin güneyinde yer alan iki katlı yapı, alt katında yapılan sondajlarda bir lahit buldu. Kazı ekibi, bu lahit ile ilgili yapılan çalışmalarda kapağın yüzeye çıkarıldığını bildirdi. Kazılar, zan altında kalan alüvyonlar ve geçmiş dönemlere ait kalıntılar arasında yapılıyor ve bu süreçte, Aziz Nikolaos’un muhtemel mezarının detayları giderek netleşiyor. 6 Aralık, Aziz Nikolaos’un ölüm yıl dönümüdür ve bu lahit, kazıların ilerleyen aşamalarında daha fazla bilgi sağlayabilir.

2 METRE KISMI DAHA TOPRAK ALTINDA

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nden Doç. Dr. Ebru Fatma Fındık, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yürüttüğü ‘Geleceğe Miras’ projesi çerçevesinde kilise alanındaki kazı çalışmalarının sonuçlarını açıkladı. Fındık, “Toplamda 20 metre uzunluğunda olan yapının içerisinde yaptığımız sondajlarda, bezemesiz bir lahit bulduk. Bu lahit, yerel taş kullanılarak yapılmış ve kapak kısmı ilginç şekilde beşik çatılı olarak tasarlanmış. Mevcut lahidin yerden yaklaşık 1.5-2 metre derinliği olduğu tahmin ediliyor. Bu durum, bölgedeki diğer lahitlerle benzerlik gösteriyor. İlk bulgular arasında pişmiş toprak kandil parçaları ve hayvan kemikleri de bulunuyor. İlk defa kazılarda ‘in situ’ yani yerinde bir lahitle karşılaşıyoruz; bu, Aziz Nikolaos’un mezarına oldukça yakın bir noktada bir bulgu olması açısından oldukça heyecan verici” dedi.

ORTA ÇAĞ DÖNEMİ KALINTILARININ ALTINDAN ÇIKTI

Doç. Dr. Fındık, Orta Çağ döneminde meydana gelen tsunami sonrasında alüvyonlarla dolmuş kilisenin altında ortaya çıkan lahit hakkında bilgi verdi. Tsunami sonrası oluşan kum ve çakıl tabakalarını kaldırdıklarında lahitle karşılaştıklarını belirten Fındık, “Bölgedeki tarihsel verilere göre burada daha önce de seller ve tsunamiler yaşanmış. Bu nedenle bulunan lahit, geçmişte meydana gelen doğal olaylarla kaplanmış olabilir. Bu durum, lahidin günümüze sağlam bir şekilde ulaşmasını da sağladı” diye ifade etti.

YEREL MALZEME KİREÇ TAŞINDAN YAPILMIŞ

Lahidin hemen üzerinde bir duvar bulunduğunu belirten Doç. Dr. Fındık, “Bu duvar, lahidin daha altta olduğunu gösteriyor. Yani duvarın yapıldığı dönemde, lahit sel baskını nedeniyle gözden kaçmış olabilir. Böylece lahit günümüze sağlam bir şekilde ulaşabilmiştir. Estağfurullah, lahidimiz yerel malzemeden, kireç taşından yapılmış ve oldukça sade bir tasarıma sahip. Tarihi hakkında kesin bir şey söylemek için henüz erken; çünkü lahidin çevresindeki buluntuları da değerlendiriyoruz” şeklinde konuştu.

MYRA’NIN KUTSAL TEMENOS ALANINA YAKIN

Doç. Dr. Fındık, bu lahidin önemini vurgulayarak şunları ekledi: “Bu alan, tarihsel anlamda önemli yapıların olduğu bir mekan. 5. yüzyıl kaynaklarına göre, Aziz Nikolaos’un Myra’nın kutsal alanına, yani mezarlık yerlerine yakın bir noktada gömüldüğüne dair belgelerimiz mevcut. Bu, şimdiye kadar açığa çıkarılan, kazı çalışmalarıyla keşfedilmiş ilk lahit olarak kaydedilebilir.”

‘AZİZ NİKOLAOS’UN BURAYA GÖMÜLDÜĞÜNÜ KANITLAYAN VERİLERDEN’

Bu verilerin tarihin aydınlatılmasında büyük öneme sahip olduğunu aktaran Dr. Fındık, “Bu lahit, Aziz Nikolaos’un mezar yeriyle ilgili tartışmaları aydınlatacak bir arkeolojik bulgu olarak tespit edilmiş durumda. Gerçekten de Aziz, Myra şehrinin kutsal alanına gömülmüş olduğu konusunda elimizde güçlü veriler mevcut. Bu durum, Aziz Nikolaos’un burada gömülü olduğunu destekleyen önemli belgelerden birisini oluşturmakta.” diye belirtti.

“`

Related Posts

Paul Walker ve sokak yarışlarına dönüş: Hızlı ve Öfkeli 11 geliyor!

Paul Walker ve sokak yarışlarına dönüş: Hızlı ve Öfkeli 11 geliyor!

Instagram yeniden paylaşma nasıl geri alınır? Instagram yeniden paylaşma kaldırma işlemi

Instagram yeniden paylaşma nasıl geri alınır sorusu, son dönemde güncellemelerle birlikte kullanıma açılan yeniden paylaşma özelliğini yanlışlıkla kullanan pek çok vatandaşın araştırdığı konu oldu. Peki, Instagram yeniden paylaşma nasıl geri alınır? İşte, Instagram yeniden paylaşma kaldırma işlemi hakkında detaylı bilgiler

Emekli olduğu üniversiteye öğrenci olarak döndü

Ege Üniversitesi (EÜ) Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı’nda 40 yıl öğretim üyeliği yapan Prof. Dr. Zeliha Kerry (69), 2023 yılında emekli olduktan sonra EÜ Sosyoloji Bölümü’ne öğrenci olarak kaydoldu. Emekli olduğu okula geri dönen Prof. Dr. Kerry, kampüsteki 42’nci yılını öğrenci olarak geçiriyor.

Çılgın Sayısal Loto 21 Haziran 2025 sonuçları belli oldu! MPİ Çılgın Sayısal Loto sonuçları sorgulama (bu akşamın sonucu)

Milli Piyango İdaresi Çılgın Sayısal Loto sonuçları belli oldu! Çılgın Sayısal Loto 21 Haziran 2025 sonucu şans oyunu severler tarafından büyük bir heyecanla bekleniyordu. Para kazanma hayali kuranların yakından takip ettiği sonuçlar saat 21.30’da gerçekleştirilen çekilişin ardından canlı yayında belli oldu. Çılgın Sayısal Loto pazartesi, çarşamba ve cumartesi günleri Dünya Piyango İdaresi kurallarına göre yapılan çekilişlerde 1’den 90’a kadar sıralı toplar arasından çekilen 6 şanslı numarayı bilenler büyük ikramiyenin sahibi oluyor. İşte Çılgın Sayısal Loto 21 Haziran 2025 sonuçları bilet sorgulama sayfası!

LGS 2025 yorumları! LGS 2025 zor muydu, kolay mıydı, nasıldı? Türkçe Matematik ve Fen sınavıyla ilgili öğrenci görüşleri nasıl?

15 Haziran Pazar günü gerçekleştirilen LGS, 12.50’de tamamlanıyor. Sınav sonrası öğrencilerden sınavla ilgili gelecek olan yorumlar, sınavın zor ya da kolay olup olmadığını niteleyecek. LGS zor muydu, kolay mıydı soruları LGS soru yorumlarını inceleyen öğrenciler için sınav hakkında genel bir rehber niteliği taşıyacak. 2025 LGS öğrenci yorumları, sınavın ardından birçok adayın kılavuzu olacak. LGS bu yıl Türkiye genelinde 973 sınav merkezinde, 3 bin 938 okulda ve 62 bin 693 salonda gerçekleşti. LGS’de 50 soruluk sözel alandan oluşan birinci oturum 75 dakika, 40 soruluk sayısal alandan oluşan ikinci oturum ise 80 dakika sürüyor. Sınav ikinci oturumun da tamamlanmasıyla sona ererek hesaplama sürecine geçiliyor. Adaylar, 155 dakikalık sınav süresi boyunca eğitim hayatlarının bundan sonraki aşamasını belirleyecek soruları yanıtladı. Peki, LGS 2025 nasıldı? 2025 LGS zor muydu, kolay mıydı? İşte sosyal medya yorumları…

HİCRİ YILBAŞI (1 MUAHRREM) 2025 TAKVİMİ: Muharrem ayı ne zaman başlayacak, Aşure günü ne zaman?

Kurban Bayramının geride kalmasıyla birlikte Muharrem Ayı’nın başlangıcına bir aydan kısa süresi kalmasıyla birlikte gözler Muharrem Ayı ve Aşure Günü tarihine çevrildi. Bu bağlamda inananlar “Aşure Günü 2025 ne zaman, hangi tarihe denk geliyor?” sorusunun cevabını araştırıyor. Hemen belirtelim ki Aşure Günü Muharrem Ayı’nın 10. günü olarak kabul ediliyor. Miladi ve Hicri Takvim arasındaki zaman farkı nedeniyle Aşure Günü tarihi her yıl değişik tarihlere denk geliyor.  Peki, Aşure Günü ne zaman? 2025 yılı Muharrem Ayı ne zaman başlayacak? İşte merak edilip araştırılan ayrıntılar…