Çin, ABD yaptırımlarından önce milyarlarca dolarlık Nvidia H20 stokladı

Çinli Şirketler, Yapay Zeka Çipi H20 İçin Milyarlarca Dolarlık Sipariş Verdi




Çinli teknoloji devleri, ABD’nin yeni ihracat kısıtlamalarını öngörerek Nvidia’nın Çin’e yönelik yapay zeka çipi H20 için milyarlarca dolarlık sipariş verdi. Japonya merkezli Nikkei’nin haberine göre Alibaba, Tencent ve ByteDance gibi önde gelen firmalar, ABD’nin bu çiplere yönelik yasaklarını devreye almadan önce toplamda 12 milyar doları aşan sipariş oluşturdu. Bu siparişlerin büyük bir kısmı, yaptırımların Nisan ayında devreye girmesinden önce Çin’e sevk edildi.

Çinli şirketler hazırlıklıydı

Kaynaklara göre Çinli şirketler, ABD’nin Nvidia’nın H20 modeline kısıtlama getireceğini geçtiğimiz yıl öngörmüştü. Bu nedenle erkenden harekete geçerek 1 milyon adede yakın H20 çipi sipariş ettiler. Söz konusu çipler, yüksek performanslı yapay zeka işlemleri için geliştirilmiş durumda ve şu an için piyasadaki en ileri düzey çözümler arasında yer alıyor.

Çin, sadece ithalatla yetinmiyor. Huawei, kendi geliştirdiği Ascend A10C ve Ascend 910C serisi çiplerle alternatif üretim konusunda önemli bir yol kat etmiş durumda. Huawei’nin elinde, teorik olarak bir milyon adet Ascend 910C üretimine olanak tanıyabilecek yongaların bulunduğu bildiriliyor. Ancak bu çiplerin üretim teknolojisi, Tayvanlı TSMC gibi gelişmiş üreticilerin gerisinde kalıyor ve EUV litografi gibi ileri üretim tekniklerine erişim henüz mümkün değil.

ABD Ticaret Bakanlığı, Çin’in dolaylı yollarla gelişmiş çiplere ulaşma çabalarının da farkında. Nvidia H20 gibi ileri seviye çiplerin bazıları, Çin merkezli olmayan ancak Çin’le bağlantılı küresel iştirakler aracılığıyla sipariş edilmeye çalışılıyor. Öte yandan her ne kadar Çinli şirketler milyarlarca dolarlık siparişle önemli bir yedek stok oluştursa da, ABD’nin son ihracat lisansı düzenlemeleriyle planlanan “bir yıllık stok” hedefinin tam anlamıyla tutturulamadığı aktarılıyor. Yaklaşık 1 milyon adet H20 siparişinin ne kadarının fiilen tedarik edildiği de henüz belli değil.

Related Posts

2032’de Ay’a asteroit çarpabilir

Dünya bu kez ucuz atlattı, ama Ay için aynı şeyi söylemek zor. Astronomlar, bu yılın başında keşfedilen 2024 YR4 adlı asteroitin, 2032 yılında Dünya’ya çarpma ihtimali olabileceğini duyurmuştu. Yaklaşık 53 ila 67 metre çapında olan bu göktaşı, bir şehri haritadan silebilecek güçte. Neyse ki daha sonra yapılan detaylı gözlemler, bu ihtimalin en fazla yüzde 3 olduğunu ve şu an için Dünya’nın herhangi bir tehdit altında olmadığını ortaya koydu.

Microsoft, 40 yılın ardından “Mavi Ekran”a veda ediyor

Microsoft, 40 yılın ardından “Mavi Ekran”a veda ediyor

SpaceX’in Starship roketi deneme uçuşu öncesinde patladı

SpaceX şirketine ait Starship roketi, ABD’nin Texas eyaletindeki deneme uçuşu öncesinde arızalanarak patladı.

Microsoft’a Alman darbesi

Almanya’nın kuzeyindeki Schleswig-Holstein eyaleti, küresel teknoloji şirketlerinin artan gücüne karşı radikal bir duruş sergiliyor. Eyalet, önümüzdeki üç ay içinde kamu çalışanlarının, polis memurlarının ve yargıçların neredeyse tamamının Microsoft …

Telefon numaranızı 5 saniyede buluyorlar: Hepsi bu kodların arasındaymış

Google’a bağlı telefon numaralarının 5 saniyede ele geçirildiği bir güvenlik açığıyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı… Casusların, bir yazılım aracılığıyla fotoğraftaki yazılara benzer kodların arasından telefon numaralarını ‘ayıkladığı’ ortaya çıktı.

Naz Teknik OSGB, yapay zeka destekli görüntü işleme ile iş güvenliğinde yeni bir dönem başlatıyor

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin açıkladığı verilere göre sadece geçtiğimiz nisan ayında 152 işçi hayatını kaybederken, son on üç yılda da en az 2 bin 728 genç işçi yaşamını yitirdi. Kayıpların yaşandığı illerin başında ise İstanbul, Ankara …