MİTHAT YURDAKUL / Ankara – Eskişehir Beylikova’da Dev NTE Rezervi Keşfedildi
Çin’deki Bayan Obo sahasındaki 800 milyon ton NTE rezervinin ardından 694 milyon ton rezervle dünyanın en büyük ikinci rezervi Eskişehir Beylikova’da keşfedildi. Yapılan ilk çalışmalar, lantan, seryum, neodimyum, praseodimyumun üretilebilir düzeyde olduğunu ortaya koydu.
Kamera Lensleri ve Lazer Üretimi
İlk aşamada üretilecek NTE’ler arasında kamera lensleri, pil elektrotları, lazerler, seramik kapasitörler için kullanılacak olan lantan ve neodimyum bulunmaktadır. Eskişehir Beylikova sahasında kurulan pilot ölçekli zenginleştirme tesisi ile Türkiye, dünyanın en büyük 5 NTE üreticisinden biri olmayı hedeflemektedir. Ayrıca Malatya-Kuluncak, Sivas, Burdur, Isparta ve Kayseri’de de yeni NTE rezervleri tespit edilmiştir.
Enerji ve Elektronik Sektöründe Kullanımı
NTE’lerin kullanım alanları arasında bütün dijital ürünlerin ekranları, cep telefonları, bilgisayarların sabit diskleri, televizyon ekranları, bataryalar, X-ray makineleri, hibrit araçlar, uçak motorları, füze kontrol sistemleri ve daha birçok alanda kullanılmaktadır. Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Eskişehir’de bulunan rezervin işlenmesi için uluslararası işbirlikleri değerlendirildiğini belirtti.
Stratejik Madenler Raporu
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın hazırladığı Türkiye Kritik ve Stratejik Madenler Raporu’na göre, Türkiye’nin kritik ve stratejik madenleri belirlenmiştir. Alüminyum, demir ve titanyum en çok ihtiyaç duyulan stratejik madenler iken, nadir toprak elementleri ve niyobyum oldukça az sayıda üretici tarafından sağlanmaktadır.