ABD’nin yeni gözdesi Çin’in yerini doldurabilecek mi? Uzmanlardan Hindistan analizi

Trump’ın Ticaret Politikası: ABD ve Hindistan Arasındaki Yakınlaşma

ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve gelmesiyle birlikte izlediği korumacı ticaret politikası, global ticarette belirsizlikler yarattı. Ancak son zamanlarda ABD ve ticaret partnerleri arasındaki tarife müzakerelerinden umut verici haberler gelmeye başladı.

Özellikle Asya’da, ABD’nin Çin ve Japonya gibi önemli ortaklarıyla yaşadığı ticaret sorunları devam ederken, Hindistan ile ABD arasında yakınlaşma gözlemleniyor.

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, Hindistan ile yapılacak olan anlaşmaların, ABD’nin tedarik ağını çeşitlendirmesine katkı sağlayacağını belirtti.

Bu adımlarla birlikte, ABD’li şirketlerin Hindistan’a yatırım yapma konusundaki ilgileri artarken, Hindistan’ın ticari potansiyeli de dikkat çekiyor.

Çin’in Yerine Geçme İhtimali Kısa Vadede Zor

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Şant Manukyan’a göre, Hindistan’ın kısa vadede Çin’in yerini alması pek olası görünmüyor. Hindistan ve Çin’in uzmanlık alanları ve kapasitelerinin farklı olduğunu vurgulayan Manukyan, uzmanlık ve altyapı açısından Hindistan’ın, Çin’in yerini almasının zor olduğunu belirtti.

Manukyan, ABD’nin yalnızca Çin’in yerine başka bir ülke aramadığını, aynı zamanda Hindistan gibi stratejik bir ülkeyi, Çin-Rusya ikilisine bırakmak istemediğini ifade etti.

Hindistan’ın Rusya ve Pakistan Dengeleri Önemli

ABD’nin, Hindistan ile ilişkilerini kuvvetlendirmek istediği ve dengeleri korumaya çalıştığı belirten Manukyan, ülkenin Pakistan ile rekabetinin ve Rusya karşısındaki duruşunun önemli olduğunu vurguladı. Bu denge, Hindistan’ın stratejik önemini artırıyor ve ABD’nin Hindistan ile iş birliğini teşvik ediyor.

ABD Çin’i Önemli Sektörlerde Durdurmak İstiyor

Bursa Uludağ Üniversitesi İktisat Bölümü’nden Doç. Dr. Filiz Eryılmaz’a göre, ABD’nin tarife politikalarının temel amacı, Çin’i engellemek. Çin’in yapay zeka gibi stratejik alanlarda hızla ilerlemesi, ABD’nin dikkatini çekiyor ve Çin’i durdurma çabalarına yol açıyor. Bu nedenle ABD’nin Çin’e karşı aldığı sert tavırlar dikkat çekiyor.

Eryılmaz’a göre, ABD’nin Çin’i durdurma hedefi, Hindistan gibi ülkelerle iş birliğini de teşvik ediyor. Ancak Çin’in ekonomik ölçeği, Hindistan’ın kısa vadede aynı seviyeye ulaşmasını zorlaştırıyor. Bu durum, Hindistan için fırsat oluştursa da Çin’in yerini alması zor görünüyor.

Related Posts

50 yıllık market zinciri iflas etti: Herkes şoke oldu

Vernon Stewart’ın küçük bir et tezgâhında başlayan hayali, yarım yüzyıl sonra ekonomik fırtınaya dayanamadı. Amerika’nın güneyinde, Teksas’ın sıcak topraklarında, küçük bir kasabada başlayan serüvende zor günler yaşanıyor. Vernon Stewart, 1947 …

Suriye Cumhurbaşkanı Şara, SDG lideri Abdi ile ABD Büyükelçisi Barrack’ın da katıldığı bir toplantıda bir araya geldi

Suriye Cumhurbaşkanı Şara, SDG lideri Abdi ile ABD Büyükelçisi Barrack’ın da katıldığı bir toplantıda bir araya geldi

Ordu’nun unutulmuş değerleri gün yüzüne çıkıyor!

Büyükşehir Belediyesi iştirak şirketi ORTUR aracılığıyla Ordu’nun 19 ilçesinde unutulmaya yüz tutmuş olan hediyelik eşyaların yeniden gün yüzüne çıkartılması için çalışma başlatıldı. Yapılan çalışma kapsamında ORTUR tarafından Altınordu ilçesi …

Dul yetim aylığı 58 bin 597 liraya çıkacak

TÜİK’in ilk altı aylık enflasyon verisini yayımlayıp iktidarın zamlı emekli maaşlarını resmen duyurmasının ardından gözler dul yetim aylığı hesaplamalarına çevrilmişti. Temmuz ayı itibariyle emeklilerle birlikte zamlı maaşlarını alacak dul yetim …

ABD’den Irak – Türkiye boru hattı açıklaması: Olumlu bir sinyal olur!

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tammy Bruce, dün gerçekleştirilen haftalık basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakanlığın, SDG heyeti ile Suriye geçici hükümetiyle Şam’da yaptığı görüşmeye ilişkin yorumları ve heyetin “diyaloğa …

Petrolde yatay seyir -9 Temmuz 2025

Petrol fiyatları güne yatay seyirde başladı. Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 69,47 dolardan işlem görüyor.

vozol sigara