Antibiyotiklerin gereğinden kısa ya da uzun kullanılması sıkça yapılan bir hata

Antibiyotik Direnci ve Akılcı Kullanım Üzerine Uyarılar

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Elif Doyuk Kartal, gereksiz ve hatalı antibiyotik kullanımının, antimikrobiyal direncin en büyük tetikleyicisi olduğunu önemle vurguladı.

Antibiyotik Direnci Küresel Bir Tehdit

Antimikrobiyal ilaçların çeşitli mikroorganizmalar için tedavi amaçlı kullanıldığını belirten Prof. Dr. Kartal, antibiyotik direncinin insan sağlığının yanı sıra hayvan sağlığını, gıda üretimini ve çevreyi de etkilediğini belirtti. Direnç genlerinin bakteriler arasında aktarıldığını ve enfeksiyon tedavilerini zorlaştırdığını ifade etti.

Yeni antibiyotiklerin geliştirilmesi zorluğuna dikkat çeken Kartal, mevcut antibiyotiklerin doğru kullanımının önemine vurgu yaptı. “Elimizdeki antibiyotikleri doğru kullanmazsak, yeni ilaçların geliştirilmesi bile sorunu çözmeye yetmeyecek” dedi.

Hatalı Kullanım En Büyük Sorun

Antibiyotiklerin sadece bakteriyel enfeksiyonlara karşı etkili olduğunu hatırlatan Kartal, viral enfeksiyonlarda antibiyotik kullanımının yaygın bir hatа olduğunu belirtti. Ayrıca, uygunsuz antibiyotik kullanımının bağırsak florasında yararlı bakterilerin zarar görmesine ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olabileceğini dile getirdi.

Akılcı Kullanım ve Enfeksiyon Kontrolü

Prof. Dr. Kartal, antimikrobiyal dirençle başa çıkmanın yolunu şu şekilde sıraladı:

  • Antibiyotiklerin uygun endikasyonlarda ve sürelerde kullanılması,
  • Hastanelerde enfeksiyon kontrolünün ön planda olması,
  • El hijyenine dikkat edilmesi,
  • Aşılamanın enfeksiyon etkenlerinin yayılmasını önlemesi.

Sonuç olarak, antibiyotiklerin gereksiz kullanımından kaçınmanın hem bireysel hem de toplumsal sağlık için hayati önem taşıdığını belirtti.

Related Posts

Hormon tedavisine 21 yaş sınırı geldi: Gençlerde telafisi mümkün olmayan hasarların önüne geçecek düzenleme

Bilim Komisyonu tavsiye etti, Bakanlık uygulamaya koydu… Sağlık Bakanlığı, Bilim Komisyonu’nun tavsiye kararıyla önemli bir düzenlemeye imza attı. Cinsiyet hoşnutsuzluğu (disforisi) yaşayan bireylerde kullanılan ergenlik baskılayıcı ilaçlar ve hormon tedavileri artık 21 yaş altındaki kişilere uygulanamayacak.

Erken tanı skolyozun tedavi sürecini kolaylaştırıyor

Medicana International İstanbul Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuğrul Ergün, erken tanı konulan skolyoz vakalarının yüzde 90’ının cerrahi müdahaleye gerek kalmadan kontrol altına alınabildiğini belirtti.

Ünlü bilim insanı açıkladı: 100 yaşını geçenlerin vazgeçmediği 3 şey var!

100 yaşını aşan kişileri araştıran bilim insanı Stacy Andersen, uzun ömürlü bireylerin yaşam tarzlarını analiz ederek sağlıklı yaşlanmanın sırlarını ortaya koydu. Uzman, her gün uyguladığı bu 3 alışkanlıkla hem bedenen hem zihnen güçlü kalıyor.

Ne koşu ne fitness! Japonların 30 dakikalık sırrı dünyayı peşinden sürüklüyor

Fitness çılgınlıklarının sosyal medyayı çepeçevre sardığı bu günlerde son zamanların en popüler konusu ‘Japon yürüyüşü’ oldu. Kolay, hızlı ve kan basıncını düşürmeyi vaat eden bu yöntem düzenli bir şekilde uygulanırsa hızlı sonuç veriyor. Peki nedir bu Japon yürüyüşü?

HPV aşısı nedir? HPV aşısı kimlere yapılır? HPV aşısı ne zaman ücretsiz olacak?

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, HPV aşısının ücretsiz olarak uygulanmaya başlanacağını açıkladı. HPV aşısı nedir? HPV aşısı kimlere yapılır? HPV aşısı ne zaman ücretsiz olacak?

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’ndan Yanık Merkezi Açıklaması

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, 29 Mayıs 2025 Perşembe günü, Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde düzenlenen “Bölgemizde Pediatrik ve Erişkin Yanıklar ve Önleme Kongresi”ne katılım gösterdi.