Babadağ’a teleferik de yapan ve bölgede hızla büyüyen iş insanı Kenan Kıran tarafından kiralanan Belcekız Plajı’na bu yıl giriş ücretsiz ancak gelecek yıl ne olacağı merak ediliyor.
Kırtur Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Kıran, Ölüdeniz ve çevresinde kısa sürede büyüyen iş insanı olarak tanınıyor. Rizeli olan Kıran, iktidara yakın bir isim olduğu konuşuluyor.
3 kilometrelik Belcekız Plajında eskiden beri şezlong ve şemsiyeler kiralanarak kullanıma veriliyordu. Hala da öyle. Bir şezlong ve bir şemsiye 200 TL olarak kiralanıyor.
Plajdan faydalanmak ücretsiz. Dileyen havlusunu kendi şemsiyesini getirip denizden faydalanabiliyor. Bu yıl da bu gelenek böyle sürüyor. Ancak şezlong ve şemsiye fiyatları haliyle sıradan vatandaş için pahalı.
Bununla birlikte seneye ne olacağı ise çevredeki esnaf ve vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Çünkü Kırtur sezon bitiminde bölgede bir çevre düzenlemesi yapacak. Kiralanan yer sadece plaj değil. Plajın önündeki yürüyüş yolları ve yeşil park alanları da Kırtur tarafından kiralanan alanlar içinde. Yani Babadağ’dan uçuş yapan paragliding (yamaç paraşütçüleri) ekiplerinin indikleri alanlar da Kırtur işletmesinde.
Fethiyeliler, plajda ruhsatı büfe olarak alınan ancak bin 294 metrekareye çıkartılan restoranlar ile diğer yapılaşmalara da geçtiğimiz günlerde tepki göstermişti.
ÇEVRE DÜZENLEMESİ HAZIRLIĞI VAR
Kırtur şimdi tüm bölgeye bir çevre düzenlemesi yapmaya hazırlanıyor. Bu çevre düzenlemesi sonrasında plaja girişin ücretli olacağı ve hatta Babadağ’dan uçan yamaç paraşütlerinin ineceği alanın da kirayla kullandırılacağı iddia ediliyor. Böylece yamaç paraşütçüleri iniş için Kırtur’a bir bedel ödeyecekler.
TELEFERİK HATTINI DA İŞLETİYOR
Dünyaca ünlü yamaç paraşüt merkezi Babadağ şu anda Kırtur’un elinde. Nasıl mı? Kırtur, girdiği ihaleyi kazanarak 350 milyon TL yatırım ile Ölüdeniz’den Babadağ’ın zirvesine teleferik ve telesiyej hattı kurdu, işletmeye başladı. 22 yıl süresince yap-işlet-devret modeli ile hizmet verecek olan teleferik ve telesiyej sistemi Babadağ’ın 2200 metre zirvesine de uzanıyor.
Zirveye çıkıp uçuş yapmak isteyen yamaç paraşütçüleri ya da doğayı seyretmek isteyenler daha önce minibüslerle zorlu bir yolculuğu göze alarak zirveye çıkabiliyorlardı. Şimdi daha konforlu bir şekilde 300 TL ödeyerek çıkabiliyorlar. Alınan bilet gidiş-dönüş olarak fiyatlandırılıyor.
Minibüsle zirveye çıkmak yine mümkün. Ancak bu kez uçuş yapılacak olan pist ile Kırtur’un yaptığı otopark arasında yaklaşık 2 kilometre yürüme mesafesi bulunuyor. Daha önceden böyle değildi. Minibüsler uçuş pistinin hemen yanına kadar ulaşıyordu. Şimdiki uygulama yamaç paraşütçülerini zorluyor çünkü onlarca kiloluk ağırlıklarla ve uçuş yaptıracakları müşterileriyle 2 kilometreyi yürümek zor bir süreç.
Bu zorluktan dolayı da paraşütçüler teleferiğe binmek zorunda kalıyor. Minibüsle zirveye çıkış onlar için daha ekonomik halbuki…
YAMAÇ PARAŞÜTÜ ŞİRKETİ DE KURACAK
Kırtur’un önümüzdeki yıllarda bölgede güçlü bir yamaç paraşütü şirketi kuracağı da bölgede konuşulanlar arasında. Onlarca doğa sporu şirketi bölgede turizme hizmet veriyor. Kırtur’un kuracağı güçlü şirketin bölgede uçuş yaptıran yamaç paraşütü hocalarını eğitmenlerini bünyesine katarak diğer küçük işletmeleri zora sokabileceği de iddialar arasında. Yaşanacak gelişmeler sonucunda Kırtur’un bölgede yamaç paraşütü sporunu da tekeline alabileceği de öne sürülüyor.
patronlardunyasi.com