Fransa’daki “şişe suları skandalında” önemli gelişme

Fransız Senato Komisyonu, Şişe Suları Skandalı Raporunu Paylaştı

Ulusal basında yer alan haberlere göre, Fransız Senato Komisyonu’nun yürüttüğü soruşturma sonuçları açıklandı ve “şişe suları skandalı” gündeme bomba gibi düştü.

Yapılan soruşturma sonucunda, farklı Fransız bakanlıkları, bir vali ve Oksitanya Bölgesi Sağlık Ajansı Müdürü Didier Jaffre’nin, Nestle Grubu’nun baskısı altında, firmanın su kuyularının sağlık kalitesi raporunu değiştirdiği ortaya çıktı.

Senato Komisyonu’nun raporunda, resmi kurumların, bu rapor değişiklikleriyle, suyun içinde bulunan bakteri, herbisit ve yasaklı pestisit kalıntılarını gizlemeye çalıştığı belirtildi.

Raporda, Nestle Grubu’nun Paris hükümetinden, yasaklı arıtma sistemlerini kullanmaya devam etmek için izin aldığı vurgulanırken, Fransa Cumhurbaşkanlığı’nın, en azından 2022’den beri söz konusu grubun hile yaptığının farkında olduğu ve diğer maden suyu üreticileriyle haksız rekabete neden olduğu ifade edildi.

Le Monde gazetesi ve Radyo Fransa (Radio France)’nın Ocak 2024’teki haberine göre, dönemin Sanayi Bakanı Agnes Pannier-Runacher, Nestle Grubu’nun yasaklı arıtma sistemlerini kullanmasına izin verdiği ortaya çıkmıştı.

Senato’nun 20 Kasım 2024’te başlattığı “şişe suları skandalı” soruşturması kapsamında, eski Elysee Sarayı Genel Sekreteri Alexis Kohler de konuşmaya çağrılmıştı.

Soruşturma Komisyonu Başkanı Laurent Burgoa, Kohler’e gönderdiği davet metninde, “Nestle Grubu’nun Fransa Cumhurbaşkanlığı ile sürekli irtibat halinde olduğunu” belirtmişti.

Burgoa, Kohler’in konuyla ilgili bilgi sahibi olduğunu ve Nestle Grubu’nun Fransa Cumhurbaşkanlığı ile iletişiminde kolaylık sağladığını iddia etmişti.

Kohler, kuvvetler ayrılığı ilkesini öne sürerek Senato’nun davetine katılmamıştı.

Related Posts

CHP’den Bakan Şimşek’e ‘cunta’ eleştirisi: Tarihe mali ayağı olarak geçecektir!

CHP’den Bakan Şimşek’e ‘cunta’ eleştirisi: Tarihe mali ayağı olarak geçecektir!

Savaşı kim durdurabilir: Rusya veya Çin devreye girer mi

Dünyayı dev krizle karşı karşıya bırakan İsrail-İran kapışmasında kimin arabulucu olabileceği merak konusu.

Gazze’de ağaç bile bırakmadı

Gazze’ye 5 atom bombası tahribatına eş bomba yağdıran terör devleti İsrail, kıyı şeridinde bir tek sağlam ağaç dahi bırakmadı. Refah, Han Yunus, Cibaliye, Beyt Lahiya ve Beyt Hanun, uçsuz bucaksız enkaz yığınına dönüştü. BM verilerine göre 270 bin binanın bulunduğu Gazze’de İsrail saldırıları sonucu 174 bin yapı kullanılamaz hale geldi.

Erdoğan’dan, İsrail- İran çatışmasına ilişkin Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman ile telefon görüşmesi: İsrail’in durdurulması gerekiyor

Erdoğan’dan, İsrail- İran çatışmasına ilişkin Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman ile telefon görüşmesi: İsrail’in durdurulması gerekiyor

AUKUS’ta krizi: Trump, Avustralya’nın geleceğini tehlikeye atıyor

ABD, İngiltere ve Avustralya arasında 2021 yılında imzalanan ve Avustralya’ya nükleer denizaltı teknolojisi sağlayacak olan AUKUS anlaşması, yeniden tartışma konusu. Donald Trump’ın ikinci başkanlık dönemine başlamasıyla Beyaz Saray, bu stratejik iş …

Netanyahu: İran, saldırılara karşılık verecek

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ulusa sesleniş konuşması yaptı. Netanyahu, İran’ın nükleer silahlanma yolundaki adımlarına karşılık olarak İsrail’in saldırılar düzenlediğini söyleyerek, saldırının ABD desteği ya da en azından karşı çıkmamasıyla …