Gençler ve kadınlar doğduğu yerde doymalı

Meltem Güneş – Tarım ve Orman Sektörü Geleceği İçin Alınacak Stratejiler Belirlendi

Tarım ve orman sektörünün geleceğini şekillendirecek olan 4. Tarım Orman Şûrası’nda 16 farklı çalışma grubu, Tarım ve Orman Bakanlığı’na 2 binden fazla strateji içeren raporlarını sundu. Bu raporlar, akademisyenlerden işbirlikçilere, sivil toplum kuruluşlarından özel sektör temsilcilerine kadar geniş bir katılımcı grubunun katkılarıyla oluşturuldu. Raporlardaki stratejiler detaylı bir şekilde incelenerek eylem planları oluşturulacak. Şûranın “Sonuç Bildirgesi” ise 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacak.

İklim Değişikliğine Dirençli Tarım ve Orman Sektörü

Şûra kapsamında, tarımsal yapının dönüşümü, sektörün rekabet gücünün artırılması, doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı ve kırsal kalkınmayı destekleme üzerine odaklanıldı. Raporlarda, mülkiyet sorunlarının çözülmemesi ve işletme bütünlüğünün sağlanamaması durumunda verimlilik ve sürdürülebilirlik açısından önemli bir dönüşümün gerçekleşemeyeceği vurgulandı. Hayvansal üretime yönelik raporlarda ise iş gücü sorunlarına dikkat çekilerek, hayvan bakımı ve otlatma gibi konularda sorunlar yaşandığı belirtildi. Ayrıca, sürdürülebilir orman yönetimi stratejileri arasında orman ekosistemlerinin iklim değişikliğine karşı dirençli hale getirilmesi ayrı bir önem taşıdı. Raporlarda, kadın ve genç çiftçilerin teşvik edilmesi ve desteklenmesine de ayrı bir vurgu yapıldı.

Önerilen Stratejiler

Şûra sonrasında öne çıkan bazı stratejiler şunlardır:

  • Toprak sınıflandırılmasının acilen yapılması ve arazi kullanım kabiliyeti sınıflarının belirlenmesi.
  • İklim değişikliği ile mücadelede etkili sulama izleme sistemlerinin kurulması.
  • Tarım topraklarının verimliliğini izlemek için bir veri tabanı oluşturulması.
  • Meraların envanterinin tamamlanması ve aşırı otlatmanın önlenmesi.
  • İHA ve uydu teknolojileri kullanılarak meraların etkin bir şekilde izlenmesi.
  • Gençlerin kırsalda kalmaları için tarımsal faaliyetlerde bulunmaları durumunda sigorta primlerinin devlet tarafından karşılanması.
  • Özel bir arazi bankacılığı sistemi oluşturularak tarım arazilerinin alım-satımının düzenlenmesi.
  • Tarım ürünleri için e-ticaret ve dijital pazarlama platformlarının teşvik edilmesi.

Related Posts

50 yıllık market zinciri iflas etti: Herkes şoke oldu

Vernon Stewart’ın küçük bir et tezgâhında başlayan hayali, yarım yüzyıl sonra ekonomik fırtınaya dayanamadı. Amerika’nın güneyinde, Teksas’ın sıcak topraklarında, küçük bir kasabada başlayan serüvende zor günler yaşanıyor. Vernon Stewart, 1947 …

Suriye Cumhurbaşkanı Şara, SDG lideri Abdi ile ABD Büyükelçisi Barrack’ın da katıldığı bir toplantıda bir araya geldi

Suriye Cumhurbaşkanı Şara, SDG lideri Abdi ile ABD Büyükelçisi Barrack’ın da katıldığı bir toplantıda bir araya geldi

Ordu’nun unutulmuş değerleri gün yüzüne çıkıyor!

Büyükşehir Belediyesi iştirak şirketi ORTUR aracılığıyla Ordu’nun 19 ilçesinde unutulmaya yüz tutmuş olan hediyelik eşyaların yeniden gün yüzüne çıkartılması için çalışma başlatıldı. Yapılan çalışma kapsamında ORTUR tarafından Altınordu ilçesi …

Dul yetim aylığı 58 bin 597 liraya çıkacak

TÜİK’in ilk altı aylık enflasyon verisini yayımlayıp iktidarın zamlı emekli maaşlarını resmen duyurmasının ardından gözler dul yetim aylığı hesaplamalarına çevrilmişti. Temmuz ayı itibariyle emeklilerle birlikte zamlı maaşlarını alacak dul yetim …

ABD’den Irak – Türkiye boru hattı açıklaması: Olumlu bir sinyal olur!

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tammy Bruce, dün gerçekleştirilen haftalık basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakanlığın, SDG heyeti ile Suriye geçici hükümetiyle Şam’da yaptığı görüşmeye ilişkin yorumları ve heyetin “diyaloğa …

Petrolde yatay seyir -9 Temmuz 2025

Petrol fiyatları güne yatay seyirde başladı. Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 69,47 dolardan işlem görüyor.

vozol sigara