İkonik teknoloji devinin CEO’su ani bir kararla emekli oldu: Peki, neden?

Intel CEO’su Pat Gelsinger’dan Beklenmedik Karar: Emekli Oluyor

Intel CEO’su Pat Gelsinger, şirkette 40 yılı aşkın bir süre çalıştıktan ve CEO olarak dört yıl görev yaptıktan sonra ani bir karar alarak emekli olduğunu duyurdu. 1 Aralık itibarıyla Gelsinger hem görevinden hem de yönetim kurulundaki pozisyonundan ayrıldı. Yönetim kurulu artık yeni bir CEO’yu “özenle ve hızla” bulmak için bir arama komitesi oluşturdu. Bu arada, Intel Products’ın CEO’su Michelle Johnston Holthaus ve icra başkan yardımcısı ve CFO’su David Zinsner, tüm şirketin geçici eş CEO’ları olarak görev yapacaklar.

Gelsinger, Intel’de daha önce görev yapmış olsa da, en son on yıldan fazla bir süre EMC ve VMWare’de üst düzey görevlerde bulunmuştu. 2021’de, iki yıldan biraz fazla bir süre CEO olarak görev yapan Bob Swan‘ın yerine Intel’e geri döndü. Pat Gelsinger, yarı iletken üretim süreçlerinin iyileştirilmesi, şirketin masrflarının kesilmesi, personel işten çıkarmaları ve şirketi daha rekabetçi bir forma dönüştürme çalışmalarıyla hatırlanacak.

Gelsinger, şirket için çalkantılı bir dönemde Intel’in başına geçmişti. Örneğin, 2022’nin sonlarında Intel, bazı bölümlerindeki personelinin yaklaşık yüzde 20’sini işten çıkardı. 2024’de Intel, kalite testlerinde başarısız oldu ve 10 milyar dolarlık bir maliyet azaltma planı kapsamında 15.000 kişiyi daha işten çıkaracağını duyurdu.

Görev süresi boyunca hisseler yüzde 61 düştü

Gelsinger, Şubat 2021’de Intel’in CEO’su olarak görevi devralmıştı. CNN’in haberine göre Gelsinger, zorlu rekabet, üretim gecikmeleri ve üst düzey yeteneklerin ayrılmasıyla mücadele eden ikonik Amerikan teknoloji devini geri döndürmekle görevlendirildi. Ancak görev süresi boyunca, şirketin büyük teknoloji dalgasının gerisinde kaldığı anlaşıldığından ve ABD hükümetinin yerli çip üretimini desteklemek için yaptığı milyarlarca dolarlık harcamaya rağmen beklentiler düşmeye devam etti.

Intel’in (INTC) hisseleri Gelsinger’in görev süresi boyunca %61 değer kaybetti.

CNN “Intel bir zamanlar PC ve Mac’lerin içindeki Intel çipleriyle dünya bilgisayar çipi pazarında söz sahibiydi. Ancak son yirmi yılın mobil bilişim dalgası şirketi hazırlıksız yakaladı. Gelsinger’in CEO olarak görevi devralmasından bir yıl sonra OpenAI, dünyayı kasıp kavuran ChatGPT’yi tanıttı. Bir zamanlar Intel’in küçük bir rakibi olan Nvidia, çipler üzerine büyük bir yatırım yaptıktan sonra şu anda dünyanın en değerli ikinci şirketi. Nvidia’nın 3,4 trilyon dolarlık piyasa değeri, Intel’in 104 milyar dolarlık değerinden 33 kat daha büyük” diyor.

Related Posts

Microsoft’a Alman darbesi

Almanya’nın kuzeyindeki Schleswig-Holstein eyaleti, küresel teknoloji şirketlerinin artan gücüne karşı radikal bir duruş sergiliyor. Eyalet, önümüzdeki üç ay içinde kamu çalışanlarının, polis memurlarının ve yargıçların neredeyse tamamının Microsoft …

Telefon numaranızı 5 saniyede buluyorlar: Hepsi bu kodların arasındaymış

Google’a bağlı telefon numaralarının 5 saniyede ele geçirildiği bir güvenlik açığıyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı… Casusların, bir yazılım aracılığıyla fotoğraftaki yazılara benzer kodların arasından telefon numaralarını ‘ayıkladığı’ ortaya çıktı.

Naz Teknik OSGB, yapay zeka destekli görüntü işleme ile iş güvenliğinde yeni bir dönem başlatıyor

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin açıkladığı verilere göre sadece geçtiğimiz nisan ayında 152 işçi hayatını kaybederken, son on üç yılda da en az 2 bin 728 genç işçi yaşamını yitirdi. Kayıpların yaşandığı illerin başında ise İstanbul, Ankara …

Milli para eskrimci Şenay Güner’den Fransa’da çifte madalya

Fransa’da düzenlenen Satellite Turnuvası’nda Milli para eskrimci Şenay Güner, 2 madalya kazandı. Ayrıca tekerlekli sandalye eskrim epe A kategorisinde 3’üncü olan Şenay Güner, turnuvayı çifte madalyayla tamamladı.

Sude Bay Estonya’da ikinci oldu

Milli golfçü Sude Bay, 22’nci Estonya Amatör Açık Turnuvası’nda ikinci oldu.

Teknofest’te eylem temelli Türkçe büyük dil modeli yarışması

TEKNOFEST İstanbul kapsamında; TÜBİTAK, T3 Vakfı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ortak yürütücülüğünde düzenlenen Eylem Temelli Türkçe Büyük Dil Modeli Yarışması, yapay zeka alanında Türkiye’nin yükselen gücünü ortaya koyacak. Yapay zekâ ile milli çözümler üretmesi ve yapay zeka modellerinin Türkçe kabiliyetlerinin geliştirilmesi hedeflenen yarışma, Türkiye’nin bu alandaki insan kaynağını geliştirmeyi, araştırmacıların ve girişimcilerin bilgi birikimini artırmayı ve Türkçe dil modeli geliştirme çalışmalarında yenilikçi yaklaşımları teşvik etmeyi amaçlıyor.