Prof. Dr. Osman Müftüoğlu’ndan mideye iyi gelecek 10 tavsiye

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu: Mide Yanması ve Ekşimesine Doğal Çözümler!

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, mide yanması ve ekşimesinde antiasit içeren hapların yerine doğal besinlerin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Hürriyet gazetesindeki köşesinde, mide sağlığını korumak için uygulanabilecek 10 öneride bulundu.

İşte Prof. Dr. Müftüoğlu’nun önerileri…

  • Rezene: Rezenenin rahatlatıcı etkisi ile hazırlanan bitki çayı, mideyi gaz, şişkinlik ve kramplardan arındırır.
  • Muz: Reflü sorunu olanlar için muz, mide asiditesini dengeler ve olumlu etkiler sağlar.
  • Zencefil: Anti-inflamatuar özelliği ile vücuttaki iltihabı azaltır, aynı zamanda spazmları giderici etkisi vardır.
  • Yulaf ezmesi: Lif bakımından zengin yapısı ile mide asiditesini dengelemeye yardımcı olur ve tok tutucu özelliğe sahiptir.
  • Kavun: Potasyum açısından zengin olması nedeniyle kavun, mideyi alkali hale getirerek reflüye karşı olumlu etki gösterir.
  • Makarna: B vitaminleri bakımından zengin olan makarna, enerji verir ve mideyi yatıştırır. Tam buğday çeşitleri, glisemik yükü azaltarak şekeri dengeleyebilir.
  • Kök sebzeler: Kereviz, enginar, yer elması gibi kök sebzeler, kalorileri ve lif içerikleri açısından mide sağlığına faydalıdır.
  • Tavuk ve hindi: Beyaz et tüketimi, reflüyü önlemeye yardımcı olabilir. Yağsız olarak pişirilen tavuk ve hindi tercih edilmelidir.
  • Maydanoz: Sindirimi kolaylaştırıcı özelliği olan maydanoz, aynı zamanda vücuttan su atımına yardımcı olabilir.
  • Papatya çayı: Mideyi dinlendirici etkisiyle bilinen papatya çayı, aşırı tüketilmemesi şartıyla meyan kökü özleriyle desteklenebilir.

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu’nun önerileriyle mide sağlığını koruyabilirsiniz. Doğal besinlerin yanı sıra dengeli ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları da mide rahatsızlıklarının önlenmesinde önemli rol oynar.

Related Posts

HPV aşısı nedir? HPV aşısı kimlere yapılır? HPV aşısı ne zaman ücretsiz olacak?

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, HPV aşısının ücretsiz olarak uygulanmaya başlanacağını açıkladı. HPV aşısı nedir? HPV aşısı kimlere yapılır? HPV aşısı ne zaman ücretsiz olacak?

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’ndan Yanık Merkezi Açıklaması

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, 29 Mayıs 2025 Perşembe günü, Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde düzenlenen “Bölgemizde Pediatrik ve Erişkin Yanıklar ve Önleme Kongresi”ne katılım gösterdi.

Her evde kullanılıyor ama ömrü kısaltıyor

Yeni bilimsel araştırmalar, evde mikrodalga fırınlarında pişirilen bazı yemekler insan ömrünü kısaltıyor. İşte araştırmaya dair detaylar

İftira atmak bir hastalık mı yoksa huy mu?

Klinik psikiyatri uzmanları, sürekli iftira atma davranışının tek başına bir “hastalık” olarak tanımlanmadığını, ancak sıklıkla “pseudologia fantastica” (patolojik yalan söyleme) ve altında yatan kişilik bozukluklarıyla ilişkili semptomlar sergilediğini vurguluyor.

Kolajen: Zamana meydan okuyan ciltlerin sırrı mı?

Uzmanlar, bu etkilerle mücadelede doğadan ilham alınması gerektiğini vurguluyor. Reişi, Shiitake gibi adaptojen mantarlar ve Şizandra gibi adaptojen meyveleri içeren kolajenler stresin cilt üzerindeki olumsuz etkilerine karşı doğal bir kalkan sunuyor.

Araştırmaya göre ABD’de 50 yaş altı kişilerde görülen kanser vakaları arttı

Araştırmaya göre ABD’de 50 yaş altı kişilerde görülen kanser vakaları arttı