Sabahları yorgun uyanıyorsanız vücudunuz alarm veriyor olabilir

Uyku Apnesi Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, uyku apnesinin gece nefes durmasıyla başlayan bir hastalık olduğunu belirtti. Bu durum genellikle horlama, gece nefesin durması veya sabah uyanıldığında uykusuzlukla kendini gösterir. Hasta, genellikle horlama ve nefes durmasının farkına varamaz ve bu durumu sadece yanında biri varsa veya akıllı saat kullanıyorsa anlayabilir.

Prof. Dr. Akkoyunlu, uyku apnesi sendromunun ciddi sonuçları olduğuna dikkat çekerek, hastaların genellikle dinlenemediğini, uykusuz uyandıklarını, savunma sisteminin zayıfladığını ve enfeksiyona açık hale geldiklerini belirtti. Ayrıca, tansiyon, kalp damar hastalıkları, şeker hastalığı, hormonal bozulma, erken yaşlanma, unutkanlık gibi sağlık sorunlarının da ortaya çıkabileceğini vurguladı.

Uyku apnesinin genç erişkinlerde erken ölümlerin ve hastalıkların ana belirtisi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Akkoyunlu, hastalığın genellikle 35 yaş üzerindeki erkeklerde daha sık görüldüğünü ifade etti. Kilolu, boyun yapısı kısa ve kalın olan kişilerde ise daha yoğun olabileceğini belirtti.

Uyku apnesi, kalp hastalıklarının tetiklenmesine neden olabileceğini söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ekrem Güler, hastalarda ciddi ritim bozukluklarına yol açabileceğini ve genellikle uyku apnesinin temel neden olduğunu belirtti. Hipertansiyon, kalp yetmezliği, damar hastalıkları ve diyabet gibi rahatsızlıkların da uyku kalitesinden olumsuz etkilenebileceğini aktardı.

Uyku bozukluklarının yaşlı bireylerde sıkça görüldüğünü ifade eden Geriatri ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sevgi Aras, uyku kalitesinin genel sağlık üzerinde büyük etkisi olduğunu belirtti. Hangi hastalık incelenirse incelensin, uyku bozukluğunun genellikle temel sorunlardan biri olduğunu vurguladı.

Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Özel ise alt ve üst çenenin uyku kalitesini etkilediğini ve uyku apnesine neden olabileceğini dile getirdi. Çenedeki bozuklukların düzeltilerek sağlıklı uyku sağlanabileceğini belirtti.

Protetik Diş Tedavisi Uzmanı Doç. Dr. Gülsüm Sayın Özel, uyku apnesi ve horlama vakalarında ağız yapısının önemli olduğunu vurgulayarak, özel aparatlarla nefes alımını rahatlatarak horlamanın azaltılabileceğini söyledi.

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Lütfü Şeneldir, hastaların genellikle uyku sorunlarının farkında olmadığını ve uyku apnesi şüphesiyle gelen hastaların burun iç yapısının incelendiğini belirtti.

Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Özge Arıcı Düz, sağlıklı uykunun nörolojik işlevler üzerinde büyük etkisi olduğunu vurgulayarak, uyku bozukluklarının depresyon, hafıza sorunları ve öğrenme güçlüğü gibi konularda etkili olduğunu belirtti.

Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Taha Can Tuman, uyku bozukluklarının yaşam tarzı, ilaç kullanımı ve beslenme alışkanlıklarını etkilediğini ifade ederek, depresyon dönemlerinde uyku düzeninde bozukluklar yaşandığını belirtti.

Related Posts

Karpuzda gizlenen tehlike! Göz göre göre zehirleniyoruz

Yaz aylarının vazgeçilmezi karpuz, serinletici tadıyla sofraların yıldızı. Ancak uzmanlar, yanlış tüketim alışkanlıklarının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor. İşte dikkat etmeniz gereken o hijyen kuralları…

Yaz Sporları Yaparken Dikkat!

Yaz sporları yaparken dikkat! Uzmanlar, yaz sporları yaparken karşılaşılabilecek riskler konusunda sporcuları uyardı.

Hormon tedavisine 21 yaş sınırı geldi: Gençlerde telafisi mümkün olmayan hasarların önüne geçecek düzenleme

Bilim Komisyonu tavsiye etti, Bakanlık uygulamaya koydu… Sağlık Bakanlığı, Bilim Komisyonu’nun tavsiye kararıyla önemli bir düzenlemeye imza attı. Cinsiyet hoşnutsuzluğu (disforisi) yaşayan bireylerde kullanılan ergenlik baskılayıcı ilaçlar ve hormon tedavileri artık 21 yaş altındaki kişilere uygulanamayacak.

Erken tanı skolyozun tedavi sürecini kolaylaştırıyor

Medicana International İstanbul Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuğrul Ergün, erken tanı konulan skolyoz vakalarının yüzde 90’ının cerrahi müdahaleye gerek kalmadan kontrol altına alınabildiğini belirtti.

Ünlü bilim insanı açıkladı: 100 yaşını geçenlerin vazgeçmediği 3 şey var!

100 yaşını aşan kişileri araştıran bilim insanı Stacy Andersen, uzun ömürlü bireylerin yaşam tarzlarını analiz ederek sağlıklı yaşlanmanın sırlarını ortaya koydu. Uzman, her gün uyguladığı bu 3 alışkanlıkla hem bedenen hem zihnen güçlü kalıyor.

Ne koşu ne fitness! Japonların 30 dakikalık sırrı dünyayı peşinden sürüklüyor

Fitness çılgınlıklarının sosyal medyayı çepeçevre sardığı bu günlerde son zamanların en popüler konusu ‘Japon yürüyüşü’ oldu. Kolay, hızlı ve kan basıncını düşürmeyi vaat eden bu yöntem düzenli bir şekilde uygulanırsa hızlı sonuç veriyor. Peki nedir bu Japon yürüyüşü?

vozol sigara