Satılık ve kiralık ev enflasyonunda açık ara Avrupa birincisiyiz

Türkiye Avrupa’da Konut Alım-Satım Enflasyonunda Lider

Avrupa Birliği istatistik kurumu Eurostat, Avrupa ülkelerindeki konut alım-satım enflasyonunu gösteren bir rapor yayınladı.

Rapora göre, Türkiye de dahil olmak üzere Avrupa ülkelerindeki taşınmaz mülklerin ülke başına artışını listeleyen çizelgede, Türkiye tartışmasız pahalılık şampiyonu oldu.

Türkiye’deki taşınmaz mülklerin pahalılığı, konut enflasyonlarında ikinci sıra olan Macaristan’ı yedi kat aştı.

Eurostat verilerine göre (2024)

Macaristan’ın ardından en pahalı ülkeler İzlanda, Litvanya, Portekiz ve Çekya yer alıyor.

Bu belirgin fiyat farkı 2021 yılından bu yana devam ediyor. Türkiye, yaklaşık 4 yıldır Avrupa’nın en pahalı evlerinde oturuyor.

DEPREM RİSKİYLE YAŞIYORUZ ANCAK ŞAMPİYONLUĞA YER AÇIYORUZ

Ancak Türkiye’deki evlerin taşıdığı risk, fiyatlarla örtüşmüyor. Avrupa Deprem Riski (Earthquake Risk Across Europe / EFEHR) haritasına göre Avrupa’nın en deprem riskine sahip ülkesi olan Türkiye, aynı zamanda deprem nedeniyle en fazla evin yıkıldığı ikinci ülke konumunda.

EFEHR verilerine göre Türkiye, deprem sebebiyle en fazla kullanılamaz hale gelen binaların bulunduğu ikinci ülke. EFEHR haritasında birinci sırada İtalya, üçüncü sırada ise Yunanistan bulunuyor.

EFEHR haritasında en çok zarar gören 3 ülke

Avrupa Deprem Riski Modeli’ne (ESRM20) göre, Türkiye, İtalya, Yunanistan ve Romanya gibi ülkeler, Avrupa’daki yıllık ortalama ekonomik kayıpların yaklaşık yüzde 80’ini oluşturuyor.

Son 10 yıla bakıldığında Türkiye, en fazla evin yıkıldığı ülke olarak yine açık ara farkla birinci sırada yer alıyor.

Tüm bu faktörlere rağmen vatandaşlar, yıkılma riski taşıyan eski binalar için asgari ücretin üzerinde kira ödemeye devam ediyor.

Related Posts

CHP’den Bakan Şimşek’e ‘cunta’ eleştirisi: Tarihe mali ayağı olarak geçecektir!

CHP’den Bakan Şimşek’e ‘cunta’ eleştirisi: Tarihe mali ayağı olarak geçecektir!

Savaşı kim durdurabilir: Rusya veya Çin devreye girer mi

Dünyayı dev krizle karşı karşıya bırakan İsrail-İran kapışmasında kimin arabulucu olabileceği merak konusu.

Gazze’de ağaç bile bırakmadı

Gazze’ye 5 atom bombası tahribatına eş bomba yağdıran terör devleti İsrail, kıyı şeridinde bir tek sağlam ağaç dahi bırakmadı. Refah, Han Yunus, Cibaliye, Beyt Lahiya ve Beyt Hanun, uçsuz bucaksız enkaz yığınına dönüştü. BM verilerine göre 270 bin binanın bulunduğu Gazze’de İsrail saldırıları sonucu 174 bin yapı kullanılamaz hale geldi.

Erdoğan’dan, İsrail- İran çatışmasına ilişkin Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman ile telefon görüşmesi: İsrail’in durdurulması gerekiyor

Erdoğan’dan, İsrail- İran çatışmasına ilişkin Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman ile telefon görüşmesi: İsrail’in durdurulması gerekiyor

AUKUS’ta krizi: Trump, Avustralya’nın geleceğini tehlikeye atıyor

ABD, İngiltere ve Avustralya arasında 2021 yılında imzalanan ve Avustralya’ya nükleer denizaltı teknolojisi sağlayacak olan AUKUS anlaşması, yeniden tartışma konusu. Donald Trump’ın ikinci başkanlık dönemine başlamasıyla Beyaz Saray, bu stratejik iş …

Netanyahu: İran, saldırılara karşılık verecek

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ulusa sesleniş konuşması yaptı. Netanyahu, İran’ın nükleer silahlanma yolundaki adımlarına karşılık olarak İsrail’in saldırılar düzenlediğini söyleyerek, saldırının ABD desteği ya da en azından karşı çıkmamasıyla …