Tarımda gübre denetimi başlatıldı

Yumaklı, Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nü ziyaretinde yaptığı açıklamada, enstitüde yıllık 200 bin analiz yapıldığını söyledi.

Türkiye’de her yıl bitkilerin beslenme ihtiyacını karşılamak için 7 milyon ton gübre kullanıldığına işaret eden Yumaklı, gübrenin tarımın en önemli girdilerinden birisi olduğunu bildirdi.

Bakan Yumaklı, ülkede kullanılan gübrenin yüzde 60’ının Türkiye’de üretildiğine dikkati çekerek, sektörde yaklaşık 1 milyon tona yakın ihracat yapıldığını aktardı.

Ülkede yaklaşık 750 gübre üretim tesisi olduğunu belirten Yumaklı, “Bu yıl iki büyük gübre üretim tesisi daha hizmete açılmış olacak. Özellikle organik gübreyle alakalı son dönemde Bakanlığımızın vermiş olduğu destek ve teşviklerle bu alanda da kullanımların arttığını görüyoruz. Ancak gübrede önemli olan zamanında bulunabilirliği sağlamak. Bizim de en önemli gündem maddemiz bu.” ifadelerini kullandı.

Yumaklı, gübrede her yıl yaklaşık 2 bin içerik analizi yapıldığını bildirerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçen yıl 56 bin denetim yapıldı. Bunlardan sadece 113’ünde uygunsuzluk tespit edildi ve yaklaşık 23 milyon lira idari para cezası uygulandı. Gübre kullanımının en yoğun olduğu ilkbahar dönemi için bugünden itibaren hem gübre bayilerine hem de üretim tesislerine yönelik üç hafta sürecek yoğun denetim süreci başlatıldı. Eş zamanlı olarak 3 bin 500 arkadaşımız gübre denetimlerine başlamış olacak, denetimde alınacak numuneler laboratuvarlarda analiz edilecek.”

Gübrenin, toprağın ihtiyaçlarına göre yapılmaması halinde fayda yerine zarar getirdiğine işaret eden Yumaklı, bu kapsamda bakanlığın eğitim ve yayınlarının devam ettiğini, üreticilere içerik olarak uygunsuz gübre satışı yapanların karşısında olacaklarını söyledi.

Yumaklı, bu yıl yapılacak 4. Tarım Orman Şurası için geçen hafta hazırlık çalıştayı düzenlendiğini anımsatarak, şuranın önemli başlıklarından birisisinin de gübre olacağını kaydetti.

Bakan Yumaklı, Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü’nde incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı.

Related Posts

Erdoğan’ın önüne getirilecek en düşük emekli maaşı belli oldu

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, dün yaptığı açıklama ile en düşük emekli maaşına da zam yapılacağını belirtirken, gözler Ankara kulislerine çevrildi. SGK mevzuatına göre enflasyon oranında artırılmayan ve Meclis’e sunulan kanun değişiklikleri ile zamlanan en düşük emekli maaşı için alınan zam kararı belli oldu.

Almanya’da enflasyon sürprizi: Haziranda beklentinin altında kaldı

Almanya’da enflasyon oranı beklentilerin altında kaldı. Aylık fiyat değişimleri sabit kalırken, bazı kalemlerde dikkat çeken düşüşler yaşandı. Ekonomideki bu gelişme Avrupa Merkez Bankası’nın para politikası kararları açısından önem taşıyor.

Kur korumalı mevduat bakiyesi geriledi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), toplam Kur Korumalı Mevduat bakiyesinin 15 milyar 200 milyon dolar seviyesine gerilediğini açıkladı.

Ekonomik kriz derinleşti, dijital mecralarda organ satış ilanları çoğaldı

“Sadece borçlarım bitsin, eşime ve çocuklarıma yük olmayayım istiyorum”

Bakan Bolat: Her yıl hedeflerimizi aşarak hizmet ihracatında yeni rekorlara imza attık

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Her yıl hedeflerimizi aşarak hizmet ihracatında yeni rekorlara imza attık. Bundan sonraki süreçte de hizmet ihracatçılarımızla çalışarak ülkemizin geleceğine katkılarımızı daha da ileriye taşıyacağız” ifadelerini kullandı.

Konkordato ilanları rekor kırıyor: 2025’te binlerce firma zor durumda

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son günlerde büyük firmaların konkordato ilanları hakkında “Konkordato ilanları ve borçlardaki artış, iktidarın ekonomik politikalarının yetersizliğini gözler önüne seriyor” ifadelerini kullandı. Gürer …