TEPAV Direktörü Cangöz: Yabancı yatırımcı çıkıyor, iki haftada 1,5 milyar dolar gitti

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Direktörü ve eski Hazine Kamu Finansmanı Genel Müdürü Coşkun Cangöz, şubatın ilk yarısında yabancı yatırımcı çıkışlarındaki hızlanmanın, son dönemde faiz, enflasyon ve benzeri göstergelerde yaşanan gelişmelerden kaynaklandığını belirtti. 

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Direktörü ve eski Hazine Kamu Finansmanı Genel Müdürü Coşkun Cangöz, bir sosyal medya platformunda yayınlanan analizinde, Türkiye’nin kredi risk (CDS) primlerinde yukarı yönlü bir hareket gözlenmediği halde, yatırımcı nezdinde ülke risk algısının değişmediğinin anlaşıldığını aktardı.

Cangöz, “Ülke riski artmamış olsa da Merkez Bankasının aralık ve ocak aylarında toplam 500 baz puan faiz indirimine gitmesi, mart ayında da indirime devam edeceği yönündeki piyasa beklentisinin yanı sıra yüksek çıkan ocak ayı enflasyon rakamının ardından, yıl sonu enflasyon hedefinin yüzde 24’e yüksetilmesi, beklenen reel getirinin, kur riski ve ülke riskini karşılamaya yetersiz olabileceği algısını yaratmış gibi görünüyor” değerlendirmesinde bulundu.

Haziran 2023’te başlatılan “rasyonele geçiş” söylemiyle uygulamaya konulan politika değişikliklerinin ardından yabancı yatırımcıların önce küçük miktarlarda, sonrasında yükselen tutarlarda Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) satın aldıklarına dikkat çeken Cangöz, bu eğilimin Nisan 2024’e kadar sürdüğünü vurguladı.

Nisandan kasıma kadar geçen dönemde yabancı yatırımcıların DİBS alımlarının, mayısta 6,6 milyar dolar, temmuzda 2,9 milyar dolar, eylülde 1,9 milyar dolar, kasım 2024’te 2,2 milyar dolar olduğunu, aralıktaki küçük çıkış sonrası ocak ayında da 1,6 milyar dolarlık yabancı alımı gerçekleştiğini belirten Cangöz, bu sürecin şubatta tersine döndüğünü, şubatın ilk yarısında yabancı yatırımcı çıkışlarındaki hızlanmanın, son dönemde faiz, enflasyon ve benzeri göstergelerde yaşanan gelişmelerden kaynaklandığını kaydetti. 

“1,5 milyar dolar çıkış, son yılların en yüksek tutarı”

Coşkun Cangöz, şubat ayının ilk yarısında yabancıların DİBS piyasasından 1,5 milyar dolar tutarında satış ve çıkış yaptığını belirterek, “1,5 milyar dolar civarındaki bu satış, son yıllarda görülmemiş büyüklükte bir yabancı çıkışına işaret ediyor. Buna rağmen yabancı yatırımcıların sahip olduğu DİBS portföyü 18,4 milyar dolara ulaşmış durumda. Oysa nas ekonomisinin uygulanmaya başlandığı 2021 sonrasında yabancıların DİBS büyüklüğü 800 milyon dolara kadar inmişti. Nisan 2024’te tersine dönen bu eğilimin, alım yönüne geçmesine karşılık şimdi yeniden çıkış başlamasının nedenlerine dikkat etmek gerekir” ifadelerini kullandı.

Yabancıların, Merkez Bankasının marttaki faiz kararı öncesinde kar realizasyonu yapmayı tercih etmiş olabileceklerini aktaran TEPAV direktörü Cangöz, bunun yanı sıra enflasyon hedefinin yükseltilmesinin de risk algısında değişikliğe yol açmış olabileceğini kaydetti.

Cangöz, “Bu bağlamda, şubat ayının ilk haftalarında görülen yabancı çıkışının devam edip etmeyeceğinde, Merkez Bankasının mart ayındaki faiz kararı etkili olacaktır ve elbette yatırımcılar, önümüzdeki aylarda enflasyon görünümünün ne şekilde seyredeceği kadar, dezenflasyon sürecine maliye politikasının ne ölçüde katkı yapacağına da bakarak yönlerini belirleyecektir” görüşünü dile getirdi. (ANKA)

Related Posts

Esnafa Nefes Kredisi geliyor: TOBB Nefes Kredisi nasıl alınır?

TOBB, Kredi Garanti Fonu ve bankalar iş birliğiyle KOBİ’lere yönelik yeni TOBB Nefes Kredisi uygulaması 8-9 Temmuz’da başlıyor. TOBB’a bağlı Oda-Borsa üyesi firmalar, azami 2.5 milyon TL’lik krediden 6 ay ödemesiz ve 36 ay vadeli olarak yararlanabilecek.

“Bodrum katında oturan biri dünyanın ilk trilyoneri olacak”

Milyarder yatırımcı Mark Cuban, yapay zekanın tarihin ilk milyonerini yaratabileceğini söyledi. Ona göre bu kişi, “Bodrum katında oturan birisi” bile olabilir.

4 yıl sonra ilk! Merkez Bankası açıkladı: 19 Mart’tan sonra iki kez piyasaya doğrudan müdahale edilmiş

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), dövizdeki sert yükselişe karşı 4 yıl sonra ilk kez piyasaya müdahale etti. 19 Mart’ta İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve çalışma arkadaşlarının gözaltına alınmasıyla döviz …

Havacılıkta dev hamle: Satış işlemleri başlıyor!

Avrupa havacılığında dev birleşme adımı! Air France-KLM, SAS’ın çoğunluk hissesini almak için işlemlere resmen başladı.

Emekliye 2 kuruşluk dev zammın (!) maliyeti belli oldu! Bu kadar zahmet vermeseydik

Temmuz ayında en düşük emekli maaşının 17 bin lira olacağı beklentisi oluşmuştu. Piyasa tahminleri 16 bin 800 lira civarındayken, küsuratın tamamlanarak 17 bin liraya çıkarılacağı konuşuluyordu. AKP kulislerinde bazı yöneticiler, gazetecilere en …

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı zirvesi için Azerbaycan’da

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı zirvesi için Azerbaycan’da

vozol sigara