Ünlü bilim insanı açıkladı: 100 yaşını geçenlerin vazgeçmediği 3 şey var!

Stacy Andersen’den Uzun ve Sağlıklı Bir Hayat İçin 4 İpucu

New England Centenarian Study’nin eş direktörü ve ünlü bilim insanı Stacy Andersen, 20 yılı aşkın süredir 100 yaşını aşan kişilerin yaşam tarzlarını araştırıyor. Uzun ömürlü bireylerin sağlıklı kalma sırlarını çözmeye çalışan Andersen, edindiği veriler ışığında sağlıklı yaşlanmayı destekleyen yaşam alışkanlıklarını değerlendiriyor.

Kendi yaşamında da bu alışkanlıkları uygulayan Andersen, mümkün olduğunca sağlıklı kalmak için her gün benimsediği dört temel rutini Business Insider ile paylaştı:

1. Beslenmede Akdeniz diyetini benimsiyor

Andersen, meyve, sebze, kuruyemiş ve yağsız et gibi sağlıklı besinleri tercih ediyor. Bu besinler, uzun yaşamla ilişkilendirilen Akdeniz tarzı beslenmenin temel taşları arasında yer alıyor. Uzman, doğru beslenmenin etkilerini “Doğrulayabilmek gerçekten tatmin edici” sözleriyle ifade ediyor.

2. Her gün hareket edin

Fiziksel aktivite, uzun ve sağlıklı yaşamın olmazsa olmazı. Andersen, egzersiz rutinini koşu bandında yapılan antrenmanlar ve köpeğiyle çıktığı uzun yürüyüşler arasında dengeliyor. 2023 yılında Cambridge Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma da Andersen’ı destekliyor: Günde sadece 11 dakikalık egzersiz, kardiyovasküler hastalıklar ve kanser gibi kronik rahatsızlıklardan kaynaklanan ölüm riskini ciddi şekilde azaltabiliyor.

3. Dinlendirici uykuyu önceliklendirin

Kaliteli uyku, yalnızca fiziksel değil, zihinsel sağlık için de hayati. Gecede 8 saat uyumaya çalıştığını belirten Andersen, esas meselenin uyku süresi değil, uyanıldığında hissedilen dinlenmişlik olduğuna inanıyor. Uzmana göre iyi bir uyku, beyinde bir tür “enerji temizliği” sağlıyor ve Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklarda rol oynayan proteinlerin temizlenmesine yardımcı oluyor.

Related Posts

Hormon tedavisine 21 yaş sınırı geldi: Gençlerde telafisi mümkün olmayan hasarların önüne geçecek düzenleme

Bilim Komisyonu tavsiye etti, Bakanlık uygulamaya koydu… Sağlık Bakanlığı, Bilim Komisyonu’nun tavsiye kararıyla önemli bir düzenlemeye imza attı. Cinsiyet hoşnutsuzluğu (disforisi) yaşayan bireylerde kullanılan ergenlik baskılayıcı ilaçlar ve hormon tedavileri artık 21 yaş altındaki kişilere uygulanamayacak.

Erken tanı skolyozun tedavi sürecini kolaylaştırıyor

Medicana International İstanbul Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuğrul Ergün, erken tanı konulan skolyoz vakalarının yüzde 90’ının cerrahi müdahaleye gerek kalmadan kontrol altına alınabildiğini belirtti.

Ne koşu ne fitness! Japonların 30 dakikalık sırrı dünyayı peşinden sürüklüyor

Fitness çılgınlıklarının sosyal medyayı çepeçevre sardığı bu günlerde son zamanların en popüler konusu ‘Japon yürüyüşü’ oldu. Kolay, hızlı ve kan basıncını düşürmeyi vaat eden bu yöntem düzenli bir şekilde uygulanırsa hızlı sonuç veriyor. Peki nedir bu Japon yürüyüşü?

HPV aşısı nedir? HPV aşısı kimlere yapılır? HPV aşısı ne zaman ücretsiz olacak?

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, HPV aşısının ücretsiz olarak uygulanmaya başlanacağını açıkladı. HPV aşısı nedir? HPV aşısı kimlere yapılır? HPV aşısı ne zaman ücretsiz olacak?

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’ndan Yanık Merkezi Açıklaması

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, 29 Mayıs 2025 Perşembe günü, Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde düzenlenen “Bölgemizde Pediatrik ve Erişkin Yanıklar ve Önleme Kongresi”ne katılım gösterdi.

Her evde kullanılıyor ama ömrü kısaltıyor

Yeni bilimsel araştırmalar, evde mikrodalga fırınlarında pişirilen bazı yemekler insan ömrünü kısaltıyor. İşte araştırmaya dair detaylar